March 23, 2016

LEMON MERINGUE PIE


I looked at you, tried to memorise all the shades and layers but the image
 kept changing.

LEMON MERINGUE PIE 

Recipe in Finnish below 

Let The Lemon Meringue Pie cool completely 2- 3 hours before serving 

INGREDIENTS 
PIE CRUST
120 g butter
2 tbsp sugar
3 dl all-purpose flour
1 egg
1-3 tbsp cold water

MERINGUE
1 tbsp potato starch
1 dl caster, superfine sugar
4 egg whites

LEMON FILLING
1 dl freshly squeezed lemon juice (about 2 lemons)
lemon zest of 1 (organic) lemon
2 dl water
1,5 dl sugar
2 tbsp potato starch
1 tbsp all-purpose flour
4 egg yolks
2 tbsp butter 

DIRECTIONS 
PIE CRUST
Preheat oven to 200°C (390°F). Mix together butter, sugar and all-purpose
flour with your fingers. Add the egg and mix gently. Start adding the water
one tablespoon at a time and mix until smooth. Fit one round of dough into a
greased 9-inch pie plate, trim the edges and pierce holes to the dough with a
fork. Cover the dough with an aluminium foil and pour raw beans or rice on the
top of it. Blind-bake for 15 minutes, take off the foil and bake about 10
minutes or until golden brown. Reduce the heat to 175°C (350°F).

MERINGUE
In a small bowl, mix together potato starch and caster sugar. In a large bowl, beat the egg whites until fluffy. Start adding the sugar potato starch mixture little by little, mixing constantly with the electric mixer and mix until very stiff and glossy.

LEMON FILLING
Mix together lemon juice, lemon zest and water in a saucepan. Combine sugar, potato starch and all-purpose flour in a small bowl and add little by little to the saucepan, stir. Whisk constantly and cook until the mixture thickens. Put egg yolks in a cup and pour a little bit of the lemon filling into the egg yolks, stir vigorously. Pour the egg mixture back to the saucepan and cook for 2 to 3 minutes. Add the butter and stir. Beat the meringue for 30 seconds. Transfer the hot lemon filling to the pre-baked pie crust and spread the meringue immediately on the top of it, seal the edges to prevent the meringue from shrinking. Bake for 10 minutes or until golden brown. If you want, you can finish the surface of the meringue by using a propane gas torch, but be careful!

SITRUUNA- MARENKIPIIRAKKA 

Sitruuna-marenkipiirakka on parhaimmillaan jäähtyneenä, 2- 3 tunnin kuluttua
paistamisesta 

AINEKSET 
PIIRAKKAPOHJA
120 g voita
2 rkl sokeria
3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 kananmuna
1-3 rkl kylmää vettä

MARENKI
1 rkl perunajauhoja
1 dl siroa, erikoishienoa sokeria
4 kananmunan valkuaista

SITRUUNATÄYTE
1 dl sitruunamehua (noin 2 sitruunaa)
yhden (luomu)sitruunan kuori
2 dl vettä
1,5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1 rkl puolikarkeita vehnäjauhoja
4 kananmunan keltuaista
2 rkl voita 

OHJEET 
PIIRAKKAPOHJA
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Nypi voi, sokeri ja jauhot, lisää joukkoon
kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Lisää kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan ja sekoita, kunnes taikinan koostumus on jämäkän muotoiltavaa. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 22 cm) ja pistele reikiä taikinan reunoihin haarukan avulla. Peitä pohja alumiinifoliolla ja kaada vuokaan herneitä tai raakaa riisiä estääksesi reunojen valumisen. Esipaista pohjaa uunissa noin 15 minuuttia, ota folio pois ja paista pohjaa vielä 10 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

MARENKI
Sekoita pienessä kulhossa perunajauhot ja sokeri. Vaahdota valkuaiset isossa kulhossa ja lisää sokeri-perunajauhoseos vähitellen valkuaisten joukkoon koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Marengin tulisi olla niin jämäkkää, että voit kääntää kulhon ylösalaisin.

SITRUUNATÄYTE
Sekoita kattilassa sitruunamehu, sitruunan kuoriraaste ja vesi. Sekoita toisessa kulhossa sokeri, perunajauho ja vehnäjauho, lisää seos vähitellen sitruunaveden joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna seos ja keitä seosta samalla koko ajan sekoittaen, kunnes se jämäköityy. Kaada keltuaisten joukkoon hieman kuumaa sitruunaseosta, sekoita voimakkaasti ja kaada keltuaisseos takaisin kattilaan. Keitä 2- 3 minuuttia ja sekoita voi seoksen joukkoon. Vatkaa marenkia noin 30 sekuntia, kaada kuuma sitruunatäyte piirakkapohjalle ja levitä heti marenki sitruunatäytteen päälle nuolijan tai lusikan avulla. Marenki kannattaa levittää reunoille saakka, jottei se vetäydy paistettaessa. Paista piirakkaa 10 minuuttia tai kunnes marenki on kullankeltaista. Voit viimeistellä marengin pinnan kaasupolttimella, mutta ole varovainen!

4 comments:

  1. VierailijaMarch 23, 2016

    Juuri aattelin tehdä sitruuna-marenkipiirakkaa pääsiäiseksi, mutta täytyy ottaa ehkä tämä resepti kokeiluun nykyisen sijasta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva kuulla, että resepti tuli sopivaan aikaan, toivottavasti maistuu! Kiitos kommentista ja hyvää pääsiäistä. :)

      Delete
  2. Nam, ihana resepti! Tämä kruunasi pääsiäisaterian! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, miten ihana kuulla, että maistui! Kiitos kommentista. :)

      Delete

Thank you so much for your comment!