January 17, 2016

APRICOT CAKE WITH CHOCOLATE MASCARPONE FROSTING






It makes me wonder how it can be so fragile yet strong, remaining as a whole while making infinite trips through spaces.


APRICOT CAKE WITH CHOCOLATE MASCARPONE FROSTING

Recipe in Finnish below

INGREDIENTS
APRICOT CAKE
2 dl water
200 g dried apricots
100 g butter, room temperature
0,75 dl (45 g) brown sugar
0,75 dl caster (superfine) sugar
1 egg
0,5 dl (60 g) sour cream
2,5 dl all-purpose flour
1 tsp baking soda
0,5 tsp baking powder
1 tsp vanilla sugar
0,5 tsp grounded cinnamon 

CHOCOLATE MASCARPONE FROSTING
100 g milk chocolate
100 g dark chocolate (70%)
500 g mascarpone, let stand in room temperature for 30 minutes before using
2 dl heavy cream
2 tbsp butter, room temperature
8 tbsp cocoa powder, unsweetened
1,75 dl (115 g) powdered sugar
Milk or cream if needed

CHOCOLATE GLAZE
100 g dark chocolate (70%)
60 g butter

FOR THE TOPPING
Apricots
Blackberries
Cape gooseberries

DIRECTIONS
APRICOT CAKE
Preheat oven to 175°C (347°F). Grease and flour one 18 cm (7-inch) baking pan. Cook the apricots with water in a heat proof pan covered with a tight-fitting lid for 10 minutes or until the apricots have soften. Remove from the heat, pour the juice from the apricots into a little cup (use later to moisten the cake layers) and mash the apricots. Let cool to room temperature. In a large bowl, mix together the mashed apricots, butter and the sugars using an electric mixer. Add the egg to the mixture and mix. Start adding the sour cream little by little, mixing with the electric mixer in between. Combine all-purpose flour, baking soda, baking powder, vanilla sugar and grounded cinnamon in a large bowl. Add the flour mixture little by little to the batter, mixing gently in between but make sure not to overmix. Bake for 45 minutes or until a cake tester comes out clean. Let cool a bit before removing the cake from the baking pan and let cool to room temperature on a cooling rack.

CHOCOLATE MASCARPONE FROSTING
Melt the chocolates and butter in a heat proof pan over simmering water. Remove from the heat and add 4 tablespoons of cocoa powder and 2 tablespoons (15 g) of powdered sugar, stir. Combine the chocolate mixture, mascarpone and heavy cream, beat until the mixture thickens. Add 4 tablespoons of cacao powder and the rest of the powdered sugar (1,55 dl / 100 g) and stir until mixed. If it gets too thick, add 1-3 tbsp milk or cream to get the consistency you like.

ASSEMBLY
Cut the cake in three layers by using a sharp knife. Put the first layer on to a cake stand and moisten the cake layer with the juice from the apricots. Spread some chocolate mascarpone frosting on to the first cake layer. Repeat until you have used all the three layers, remember to place the last layer cut side down. Spread a thin layer of the chocolate mascarpone frosting all over the cake and put the cake in to the fridge for 10 minutes to set the frosting. Remove the cake from the fridge and spread the remaining chocolate mascarpone frosting all over the cake by using an offset spatula. If you want the surface of the cake to look very smooth, put the spatula under a warm water, dry the spatula and spread the frosting, repeat after each spreading. Put the cake in to the fridge while making the chocolate glaze.

CHOCOLATE GLAZE
Melt the chocolate and butter in a heat proof pan over a simmering water. Set aside and let cool to room temperature. Pour the glaze over the cake and let it run over the edges of the cake, spread the glaze rapidly with a spoon if necessary. Decorate the cake with apricots, black berries and cape gooseberries.


APRIKOOSIKAKKUA SUKLAAKUORRUTTEELLA

AINEKSET
APRIKOOSIKAKKU
2 dl vettä
200 g kuivattuja aprikooseja
100 g huoneenlämpöistä voita
0,75 dl (45 g) fariinisokeria
0,75 dl erikoishienoa sokeria
1 kananmuna
0,5 dl (60 g) smetanaa
2,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia

SUKLAA-MASCARPONE KUORRUTUS
100 g maitosuklaata
100 g tummasuklaata (70%)
500 g mascarponea, anna seistä huoneenlämmössä 30 minuuttia ennen käyttämistä
2 dl vispikermaa
2 rkl huoneenlämpöistä voita
8 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1,75 dl (115g) tomusokeria
Maitoa tai kermaa tarvittaessa

SUKLAAKUORRUTE
100 g tummasuklaata (70%)
60 g voita

KORISTELUUN
Aprikooseja
Karhunvatukoita
Ananaskirsikoita

OHJEET
APRIKOOSIKAKKU
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota 18 cm kakkuvuoka. Keitä aprikooseja vedessä tiiviisti asetetun kannen alla, kunnes ne ovat pehmenneitä. Ota aprikooseista irronnut neste talteen kakkupohjien kostutusta varten ja soseuta aprikoosit sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Anna aprikoosisoseen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita sähkövatkaimen avulla kulhossa keskenään aprikoosisose, huoneenlämpöinen voi ja sokerit. Lisää kananmuna aprikoosiseokseen, sekoita voimakkaasti sähkövatkaimella. Lisää smetana pienissä erissä voimakkaasti sekoittaen. Sekoita keskenään puolikarkeat vehnäjauhot, ruokasooda, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaneli. Siivilöi jauhoseos vähitellen taikinan joukkoon, mutta varo sekoittamasta liikaa. Laita taikina kakkuvuokaan ja paista 45 minuuttia tai kunnes kakkutikku on puhdas. Anna jäähtyä hieman ja kumoa kakkupohja ritilälle jäähtymään huoneenlämpöisiksi.

SUKLAA-MASCARPONE KUORRUTUS
Sulata suklaat ja voi vesihauteessa, siirrä pois levyltä ja lisää suklaaseokseen 4 rkl kaakaojauhetta ja 2 rkl tomusokeria (15 g). Lisää suklaan joukkoon mascarpone ja vispikerma, vatkaa kuohkeaksi. Lisää seokseen 4 rkl kaakaojauhetta, loput tomusokerista (1,55 dl / 100 g) ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa 1-3 rkl maitoa tai kermaa, jos kuorrute on liian jäykkää.

KAKUN KOKOAMINEN
Leikkaa terävällä veitsellä kakku kolmeksi kakkupohjaksi. Laita ensimmäinen kakkupohja kakkulautaselle ja kostuta pohja aprikooseista irronneella mehulla. Levitä kerros suklaa-mascarpone kuorrutetta kakkupohjalle ja toista, kunnes olet käyttänyt kaikki kolme kakkupohjaa, aseta viimeinen kakkupohja päällimmäiseksi leikkauspinta alaspäin. Levitä ohut kerros suklaa-mascarpone kuorrutetta kakun pinnalle ja siirrä kakku 10 minuutiksi jääkaappiin, jotta suklaa-mascarpone kuorrute jämäköityy. Levitä loput suklaa-mascarpone kuorrutteesta tasaisesti kakun ympärille palettiveitsen tai nuolijan avulla. Jos haluat suklaa-mascarpone kuorrutteesta mahdollisimman tasaisen, kasta palettiveitsi nopeasti kuumaan veteen, kuivaa palettiveitsi ja levitä yksi sipaus kuorrutetta. Toista jokaisen levityksen jälkeen. Laita kakku jääkaappiin suklaakuorrutteen valmistamisen ajaksi.

SUKLAAKUORRUTE
Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Siirrä kulho pois vesihauteesta ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi (jottei seos sulata suklaakreemiä). Valuta suklaakuorrutetta kakun päälle ja anna kuorutteen valua myös kakun reunojen yli. Auta tarvittaessa ruokalusikan avulla, mutta muista olla nopea. Koristele kakku aprikooseilla, karhunvatukoilla ja ananaskirsikoilla.


6 comments:

  1. Vau, superherkullisennäköinen kakku! Täytyypä testailla! Ja ihania kuvia, taas kerran!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Ei kun kokeilemaan vaan. :)

      Delete
  2. Osasin jo odottaakin paljon aiemman perusteella, mutta yllätit silti. :) Upeat uuden vuoden teemassa olevat kuvat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva kuulla, oli pakko laittaa mukaan tähtisadetikku, kun löysin sellaisen sopivasti kaapista!

      Delete
  3. Tehtiin kakkua juhliin ja onnistui superhyvin vieraiden kommenttejen perusteella!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi, miten kiva kuulla, että teitte kakun ja se onnistui niin hyvin! :)

      Delete

Thank you so much for your comment!